Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Ζωή με σκοπό

Πολλοί από εμάς αναρωτιούνται συχνά-πυκνά διάφορα ερωτήματα σχετικά με τη ζωή. Έτσι, ψάχνοντας κι εγώ μια από αυτές τις μέρες σχετικά με το σκοπό της ζωής, κατέληξα να παρακολουθήσω ένα ενδιαφέρον βίντεο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο βίντεο μας μιλάει ο Rick Warren, ένας Αμερικανός πάστορας (δηλαδή παπάς) του χώρου των Ευαγγελιστών ή αλλιώς Ευαγγελικών. Προσωπικά, απέχω από κάθε θρησκευτική οργάνωση καθώς αισθάνομαι πως όλες κάπου στραβώνουν, ειδικότερα, σε εκείνο το σημείο που αναφέρονται στον Θεό. Επίσης, δεν ισχυρίζομαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πως αυτός υπάρχει. Θεωρώ πως ο καθένας μπορεί να πιστεύει όπου θέλει, αρκεί να σέβεται την πίστη του άλλου και να μην προπαγανδίζει χτυπώντας πόρτες και κουδούνια, κάνοντας πλύση εγκεφάλου με μύριους τρόπους ή διεξάγοντας πολέμους στο όνομα της αγάπης για τον Θεό.

Οι θρησκείες ανά τους αιώνες λειτούργησαν με διάφορους τρόπους κι έχουν επηρεάσει τον κόσμο μας τόσο προς το καλό όσο και προς το κακό ή ακόμη και πέρα από αυτά τα δυο. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να πιστεύει σε κάτι ώστε να παίρνει δύναμη από αυτήν του την πίστη, κάτι το οποίο χρειάζεται για να ζήσει καλύτερα. Γι'αυτό είτε πιστεύεις στον Θεό, χριστιανικό, μουσουλμανικό ή όποιον άλλο, είτε πιστεύεις στα λεγόμενα της επιστήμης και της λογικής ή στα ανθρώπινα δικαιώματα, μικρή σημασία έχει μπροστά στο γεγονός ότι δίνεις στον εαυτό σου μια πρώτη αρχή, ένα θεμέλιο, κάτι σταθερό δηλαδή για να χτίσεις πάνω σε αυτό ολόκληρη την κοσμοθεωρία σου, την προσωπική σου ηθική, το προγραμματάκι στον εγκέφαλό σου που θα σου υποδείξει πως να αποφασίζεις στην εκάστοτε περίσταση.

Όμως, όλα αυτά χρειάζονται κουβέντα, και σε αυτό το κείμενο δεν έχω στόχο να εμβαθύνω μα απλά να ψηλαφίσω τα συγκεκριμένα θέματα.

Έτσι, γυρνώντας στον Rick αξίζει να σημειώσουμε πως έγραψε ένα βιβλίο που έγινε bestseller και στο οποίο προσπάθησε να δώσει απάντηση σε αυτό που αποκαλεί παγκόσμια νόσο, η οποία δεν είναι άλλη από το πνευματικό μας κενό.

Ο Rick λέει κάτι απλό: οι περισσότεροι απλά υπάρχουν, δεν ζούνε. Αυτό το έχουμε ξανακούσει πολλές φορές εννοείται κι αν κι έχει γίνει λιγάκι σούπα στα στόματα όλων αυτών των influencers, ωστόσο, φαίνεται να ισχύει σε σημαντικό βαθμό.

Θεωρεί βέβαιο πως ο καθένας μας έχει μια κοσμοθεωρία, είτε την έχουμε φτιάξει συνειδητά, είτε μας την έχουν φτιάξει χωρίς να το καταλάβουμε, αυτή υπάρχει και καθορίζει τη συμπεριφορά μας κι άρα την ζωή μας.

Γενικά, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του, μας καλεί να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό μας και στον κόσμο που μας περιβάλλει, αυτό το στηρίζει στην ιδέα ότι η ηγεσία επί της ουσίας αφορά τη διαχείριση, για παράδειγμα: δεν μας ανήκει ο πλανήτης, απλώς προέκυψε να τον διαχειριζόμαστε.

Σημαντικό επίσης είναι ότι την κοσμοθεωρία μας, την τεστάρουμε στις δύσκολες και κακές στιγμές όπως σε μια κηδεία, κι όχι στις καλές στιγμές. Από την άλλη, πιστεύει ότι για να κάνουμε μια καλή ζωή πρέπει να είμαστε καλοί και να κάνουμε το καλό, να δίνουμε από τη ζωή μας, ουσιαστικά αγαπώντας, καθόλου άγνωστα λόγια εννοείται.

Έτσι, επιχειρηματολογώντας με κάποια μηνύματα που παίρνει από τη Βίβλο, φτάνει στο συμπέρασμα ότι σκοπός της επιρροής είναι η υπεράσπιση όσων δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Μας ρωτάει τι έχουμε στα χέρια μας, δηλαδή, τι μας έχει δοθεί ή τι έχουμε καταφέρει κι έχουμε αποκτήσει με την πάροδο των χρόνων. Για τον Rick, αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι η ταυτότητά μας και δείχνει τρία πράγματα:

1. Το σύμβολο ασχολίας

2. Το σύμβολο του εισοδήματος

3. Το σύμβολο της επιρροής

Και καταλήγει στην πρωταρχική γι'αυτόν ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε: τι κάνουμε με αυτά;

Η απάντηση που δίνει τελικά δεν αφορά στο να τα χρησιμοποιήσουμε για τον εαυτό μας, αλλά στο να βοηθήσουμε ώστε ο κόσμος μας να γίνει ένα καλύτερο μέρος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του πατώντας εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα

Τέλους Τίτλοι

Αλήθειες. Υπάρχουν πολλές από δαύτες στον κόσμο μας, και μια εξ αυτών είναι η ακόλουθη: κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Υπάρχει όντω...

Δημοφιλείς