Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η Ιθάκη μου

Στο βιντεάκι που ακολουθεί, το οποίο είναι ένα από τα ωραιότερα που μας προσφέρει το TEDx, μας μιλάει ένας πολυταξιδεμένος άνθρωπος, ο Γιάννης Καλογεράκης για το τι του δίδαξε η Ιθάκη του ή διαφορετικά η μέχρι τώρα ζωή του.


Το μήνυμα που θέλει να μας περάσει μέσα από παραδείγματα κι έξυπνες τοποθετήσεις ουσιαστικά αφορά στο να αδράξουμε τη μέρα, το οποίο είναι γνωστό στα λατινικά ως ''carpe diem''. Μας λέει δηλαδή, ''κάντε σήμερα ό,τι είναι να κάνετε'', ''ζήστε τη στιγμή'' είτε είναι καλή είτε κακή, γιατί αυτό πάει να πει ζωή. Κανείς δε μπορεί να ζήσει ευτυχισμένος περιμένοντας να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση στο μέλλον. Άλλωστε, αυτό που ζούμε αν το δούμε διαφορετικά είναι η ευτυχία.

Μας γνωστοποιεί σε όσους δεν το ξέρουν πως στη ζωή επιβιώνουν οι ευπροσάρμοστοι άνθρωποι. Μας θυμίζει μετά των άλλων πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, για παράδειγμα την αγάπη πρέπει να την κερδίζουμε την κάθε μέρα!

Προσπαθεί να αλλάξει κάποιες ιδέες μας όπως για παράδειγμα την ιδέα που θέλει να ταυτίζει το χρόνο με το χρήμα. Ο κ.Καλογεράκης έρχεται και μας λέει πως ο χρόνος δεν είναι χρήμα αλλά η ίδια η ζωή, και πως όποιος λέει πως δεν έχει χρόνο ουσιαστικά δεν τα πάει καλά με την οργάνωση, και τις προτεραιότητες που θέτει θα συμπλήρωνα εγώ.

Μας καλεί να μην υποσχόμαστε, να μην απαντάμε και να μην αποφασίζουμε όταν είμαστε χαρούμενοι, θυμωμένοι και λυπημένοι αντίστοιχα.

Αναφέρεται επίσης στον Ken Robinson και το βιβλίο του The Element. Σύμφωνα με τον Ken ο καθένας θα πρέπει να ψάξει να βρει την κλίση του, να δει αν παθιάζεται με αυτήν αλλά και τι στάση κρατά απέναντί της, έπειτα οι ευκαιρίες μπορούν να αξιοποιηθούν.

Έτσι αν το ''έχεις'' σε κάτι, αν αγαπάς να ασχολείσαι με αυτό κι αν το θέλεις αρκετά, τότε έχεις το υπόβαθρο να ασχοληθείς σοβαρά και καλό θα είναι να ψάξεις για ευκαιρίες.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως το μυστικό της επιτυχίας (λογικά στον επαγγελματικό κυρίως χώρο) αφορά στο να κάνεις τον εαυτό σου γνωστό στους άλλους, εννοείται με προσεγμένο τρόπο κι αναδεικνύοντας τα θετικά σου στοιχεία.

Περνάει το σοβαρότατο μήνυμα της αγάπης. Μας λέει πως πρέπει να βοηθάμε τους άλλους, πως κάθε ευκαιρία για εθελοντισμό θα πρέπει να την εκμεταλλευόμαστε.

Επικαλείται τον Αριστοτέλη ο οποίος μέσω των Ηθικών Νικομαχειών μας κληροδοτεί το τρίπτυχο Ήθος, Πάθος και Λόγος. Ένα τρίπτυχο που αξίζει μόνο όταν πηγαίνει μαζί.

Επίσης, επικαλείται τον Νίκο Καζαντζάκη και το το έργο του Ασκητική. Από εκεί μέσα διαλέγει τα χρέη που έχουμε ως άνθρωποι.Το πρώτο χρέος απέναντι στη ράτσα, να νιώσουμε μέσα μας όλους μας τους προγόνους. Το δεύτερο που είναι να φωτίσουμε την ορμή τους, να συνεχίσουμε το έργο τους. Και το τρίτο το οποίο αφορά στο να παραδώσουμε στα παιδιά μας την εντολή να μας ξεπεράσουν, κάτι που ξεχάσαμε πλέον καθώς φαίνεται.

Δικαιολογεί τους φόβους μας και μας λέει πως για να τους ξεπεράσουμε θα πρέπει να έχουμε πίστη!

Μας προτρέπει να βρούμε κάτι και να παλέψουμε γι'αυτό στη ζωή μας. Και στην ερώτηση για το τι χρειαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον; Απαντάει αποκτήστε εμπειρίες! Μάθετε να δουλεύετε ομαδικά κι αναρωτηθείτε για το πως και το γιατί!

Τέλος, μας συμβουλεύει να εκμεταλλευτούμε τα ''ταξίδια'' των άλλων ώστε να φέρουμε ένα καλύτερο μέλλον. Να ζήσουμε σαν να μην υπάρχει τέλος ή αλλιώς ο θάνατος, και να μην ξεχνάμε πως τα καλύτερα δεν έρχονται από μόνα τους, αλλά τα φέρνουμε εμείς...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα

Τέλους Τίτλοι

Αλήθειες. Υπάρχουν πολλές από δαύτες στον κόσμο μας, και μια εξ αυτών είναι η ακόλουθη: κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Υπάρχει όντω...

Δημοφιλείς