Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

The Future of Education - Yuval Noah Harari & Russell Brand (English)

Σε αυτή την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετε τον ιστορικό Yuval Noah Harari και τον ηθοποιό κι ακτιβιστή Russell Brand οι οποίοι συζήτησαν για το μέλλον της εκπαίδευσης.

Αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που θα μπορούσαν να προκύψουν στη ζωή μας μέσα από τις πιθανές επαναστάσεις σε τεχνολογικό επίπεδο που πρόκειται να συμβούν στα επόμενα χρόνια και τους τρόπους με τους οποίους καλούμαστε σήμερα, εμείς η νέα γενιά, να τις αντιμετωπίσουμε. Ποιοι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της εκπαίδευσης;




Οι στόχοι του εκπαιδευτικού συστήματος θα πρέπει να  αφορούν την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης όπως επίσης και της πνευματικής ισορροπίας καθώς η συνεχής μάθηση θα αποτελεί μονόδρομο ώστε κάποιος να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό των αλγορίθμων οι οποίοι θα τείνουν να μας γνωρίζουν σε σημαντικότερο βαθμό.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκύπτουν ως καταλύτης είναι η αυτογνωσία. Ο Χαράρι μας λέει ότι, αν και τόσα χρόνια γνωρίζαμε πως η αυτογνωσία είναι πολύ σημαντική για να ζήσει κανείς μια ζωή στην οποία θα κυριαρχεί τον εαυτό του, σήμερα γίνεται επιτακτική η ανάγκη της καθώς διάφοροι οργανισμοί, επιχειρήσεις όπως επίσης και το κράτος θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το άτομο καλύτερα απ'ότι γνωρίζει το ίδιο τον εαυτό του. Σε πόσους αρέσει άραγε αυτή η ιδέα;

Ένα άλλο σημαντικό σημείο στη συζήτηση προκύπτει από την άποψη ότι στον 21ο αιώνα ο αγώνας του ανθρώπου δε θα είναι ενάντια στην εκμετάλλευσή του αλλά στην περιθωριοποίησή του από τις λειτουργίες της κοινωνίας, καθώς το σύστημα, ή καλύτερα τα συστήματα, δε θα χρειάζονται τόσο τον ανθρώπινο παράγοντα αλλά τον τεχνολογικό. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το σενάριο ότι στην νέα εποχή που αναδύεται, πεδία όπως αυτό της φιλοσοφίας ενδέχεται να αναζωπυρωθούν μιας και οι μεγάλοι οργανισμοί θα χρειάζονται προσωπικό με φιλοσοφικό υπόβαθρο το οποίο θα είναι σε θέση να δώσει λύσεις σε ηθικά διλήμματα.

Ο Χαράρι πιστεύει ότι η ικανότητα να συγκεντρωθεί κανείς σε κάτι, πόσο μάλλον να καθοδηγηθεί σωστά με στόχο την κατανόηση της πραγματικότητας, στις ημέρες μας όπως επίσης και στις ημέρες του μέλλοντος είναι καίριας σημασίας. Αυτό επειδή οι πληροφορίες κυκλοφορούν γύρω μας σε απίστευτες ποσότητες και με ταχύτητες ασύγκριτα μεγάλες ώστε να τις πιάσουμε και να τις ελέγξουμε. 

Ακολούθησαν και κάποιες ερωτήσεις από το νεανικό τους κοινό, άξιες επίσης παρακολούθησης. 




Υ.Γ.1 Ελπίζω να ξέρετε καλά αγγλικά.

Υ.Γ.2 Δεν μίλησαν και πολύ για την εκπαίδευση βέβαια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα

Τέλους Τίτλοι

Αλήθειες. Υπάρχουν πολλές από δαύτες στον κόσμο μας, και μια εξ αυτών είναι η ακόλουθη: κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Υπάρχει όντω...

Δημοφιλείς