Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

The Truman Show

Η πρώτη ταινία με την οποία θα ασχοληθώ λέγεται The Truman Show.

Είναι μια δραματική κωμωδία αμερικανικής παραγωγής του 1998 σκηνοθετημένη από τον Peter Weir και με σεναριογράφο τον Andrew Niccol. Πρωταγωνιστεί ο Jim Carrey και η υπόθεση αφορά έναν άνθρωπο ο οποίος από γεννησιμιού του ζει σε έναν ψεύτικο κόσμο, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να το γνωρίζει, έτσι ώστε να αποτυπώνονται τα πραγματικά του συναισθήματα στην κάμερα.

Η ταινία στάθηκε ως προπομπός για τα reality shows που ακολούθησαν όπως το Big Brother κ.ά. Η ιδέα στις μέρες μας μπορεί να μην ξενίζει, ωστόσο την εποχή που βγήκε στις αίθουσες του σινεμά προκάλεσε μια κάποια αναστάτωση, αφού έθεσε τον απλό άνθρωπο απέναντι στις δυνατότητες που έχει και θα έχει η τεχνολογία.

Από φιλοσοφικής σκοπιάς, παραπέμπει στην αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα. Η ιδέα φαίνεται να είναι βασισμένη στη σκέψη του πατέρα του ιδεαλισμού, σε μια πιο σύγχρονη μορφή της.

Το μήνυμα που περνάει αφορά το αν ο άνθρωπος είναι διατεθειμένος να ζήσει ήσυχος, γαλήνιος μα δέσμιος σε καταστάσεις, μέσα στο ψέμα, σε μια φυλακή. Ή αν προτίθεται να χάσει τη σιγουριά της ασφάλειας κυνηγώντας την αλήθεια και την πραγματικότητά της. Είναι ένα ερώτημα που αφορά την αφύπνιση του ανθρώπου για το ίδιο το νόημα της ζωής. Και γι'αυτό τη συνιστώ σε όλους σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα

Τέλους Τίτλοι

Αλήθειες. Υπάρχουν πολλές από δαύτες στον κόσμο μας, και μια εξ αυτών είναι η ακόλουθη: κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Υπάρχει όντω...

Δημοφιλείς