Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Young Goethe in Love

Ο Γιόχαν Βολφγκανγκ φον Γκαίτε ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος του πνεύματος, γερμανικής καταγωγής.

Παρακολούθησα μια ταινία που ακούει στο όνομα ''Young Goethe in Love'' και ουσιαστικά αφορά μια περίοδου της ζωής του όπως και κάποια βιώματα. Όταν ήταν νέος, γύρω στα 24 του χρόνια, είχε ταξιδέψει για να εργαστεί σε δικηγορικό γραφείο στην Λειψία της Γερμανίας. Εκεί έκανε έναν πολύ καλό φίλο κι ερωτεύτηκε μια κοπέλα της περιοχής. Που να φανταζόταν όμως όσα θα του συνέβαιναν, μιας κι ένα τραγικό παιχνίδι από την μοίρα, του έδωσε τα εφόδια ώστε να δημιουργήσει κάτι το οποίο του άλλαξε εξ ολοκλήρου τη ζωή κάνοντάς τον διάσημο εν μια νυκτί στη χώρα του. Όσα προέκυψαν διαδραματίζονται στην ταινία αυτή, και στόχος της ταινίας είναι να καταδείξει, αφενός τον άνθρωπο Γκαίτε, κι αφετέρου την πηγή έμπνευσης του έργου του ''Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου''.




Το έργο αυτό, αποτέλεσαι έμπνευση για πολλούς ανθρώπους της εποχής, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρέασαν τον κόσμο μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Από τη μια έχουμε έναν νέο με έντονες εκλάμψεις πνεύματος, με μια μεγαλόπνοη κατανόηση για τη ζωή. Μέσω των βιωμάτων του κι αξιοποιώντας τα προτερήματά του κατάφερε να γίνει γνωστός μέσα σε μια μέρα. Το βιβλίο του ήταν από τα πιο ευπώλητα της εποχής, κι η δόξα του μεγάλωσε ακαριαία.

Από την άλλη έχουμε νέους σ'όλη την Ευρώπη να διαβάζουν Γκαίτε και να δονούνται βαθιά μέσα τους απ'όσα είχε να τους πει μέσω του έργου του.

Ο συνδυασμός αυτός, έφερε κάποια εκρηκτικά αποτελέσματα αλλαγής στις ζωές των ανθρώπων.

Για παράδειγμα, ο Ναπολέων επηρεάστηκε και γοητεύτηκε σε μεγάλο βαθμό απ'τον φιλέλληνα Γκαίτε και μέσω των εκστρατειών του και της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του άσκησε μεγάλη επιρροή στα μεγαλύτερα κράτη της τότε Ευρώπης.

Δεν είναι όλο αυτό απίστευτο;

Δεν είναι πολύ παράξενο;

Αυτή η σύνδεση η άχρονη από κάθε μεγάλο πνευματικό κομμάτι που βγήκε στην επιφάνεια της ζωής μας;

Όλη η αρχαία Ελλάδα επηρέασε και κατά κάποιο τρόπο διαμόρφωσε τη σημερινή Ευρώπη. Αυτό το βλέπουμε και μέσα απ'το παράδειγμά μας. Ο Γκαίτε ήταν από τους πιο μορφωμένους της εποχής του κι οι κλασσικές του σπουδές υπήρξαν σε βάθος. Επηρεασμένος από τα τραγικά έργα, δημιούργησε κάτι αντίστοιχο, κι επηρέασε σύγχρονούς του αλλά κι επόμενες γενιές οι οποίες με τη σειρά τους έβαλαν το λιθαράκι τους στον κόσμο μας.

Η σύνδεση όλων αυτών είναι χαοτική. Κι είναι τόσο παράξενο αλλά κι όμορφο το ανθρώπινο πνεύμα, ή για να το θέσω καλύτερα, το πνεύμα ως Πνεύμα.

Η ταινία δεν ήταν υπερπαραγωγή, κατάφερε όμως να αναδείξει κάποια σημαντικά στοιχεία και να ευαισθητοποιήσει. Ήταν μια καλή προσπάθεια, κι εγώ εν τέλει δεν είμαι κριτικός. Ήθελα απλώς να περάσω ένα μήνυμα. Κι ελπίζω να το πέρασα.

Υλικό του Γκαίτε που βρήκα σε έναν ενδιαφέρον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

Ορίστε το trailer της ταινίας:



Υ.Γ. Ορίστε ένα βιντεάκι που εξηγεί με πολύ ωραίο τρόπο ποιος ήταν ο άνθρωπος αυτός.

Την εικόνα ''δανείστηκα'' από τον ωκεανό του διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα

Τέλους Τίτλοι

Αλήθειες. Υπάρχουν πολλές από δαύτες στον κόσμο μας, και μια εξ αυτών είναι η ακόλουθη: κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Υπάρχει όντω...

Δημοφιλείς